Nieuwste Artikelen

  • Stress op het werk Last van stress op het werk? Volg deze stappen!. Meer>

  • Mindfulness Is het toch weer een nieuwe hype? Of toch niet...Meer>

  • Thuis mediteren Thuis meditatie, ideaal om echt tot rust te komen. Meer>

  • Yoga tips Hierbij 5 handige yoga tips voor beginners. Meer>

Thuis mediteren

Mediteren is in principe helemaal niet moeilijk. Eigenlijk is het enige wat je doet even alle gedachten van je afzetten. Je hebt er echt geen Guru voor nodig. Maak even tijd voor jezelf, dat is eigenlijk mediteren. Problemen en plannen kunnen je enorm bezig houden en het zou de moeite waard zijn om eens na te gaan hoeveel tijd je daar dagelijks in steekt. Uren? Je hebt het daar maar druk mee. Net als bij werken kun je best even pauzeren en even ophouden met denken en piekeren. Als je drukke werkzaamheden hebt knap je ook enorm op van een kwartiertje pauze en zo werkt meditatie ook. Er zijn veel methoden om te mediteren en het beste is om je eigen manier uit te vinden. Hier volgen een paar tips om je daarbij te helpen.

1: Maak een kwartiertje per dag vrij en zorg dat niemand je kan storen. Vraag je gezinsleden om je met rust te laten. Trek de stekker uit de telefoon. Vroeg in de morgen is de beste meditatietijd. Mediteer het liefst voor een maaltijd.

2: Kies een ruimte die plezierig aanvoelt en waar jij je op je gemak voelt. Dat is niet echt het belangrijkste, maar zeker in het begin is dat wel aan te raden. Als je wat getraind bent maakt het niet meer uit en kun je overal tot rust komen. Voor sommigen kan dat een kamer zijn, voor anderen is de auto misschien een goede plek. Het voordeel van een auto is dat je die op een rustige plek kunt parkeren, voor sommigen is dat ongeveer de enige plek waar ze met rust gelaten worden.

3: Maak een lijst van dingen die je dwars zitten en leg die buiten de ruimte waar je mediteert. In het begin is het misschien makkelijk om de lijst op te schrijven, op den duur leer je de lijst in gedachten te maken en als een pakketje voor de deur van de meditatieruimte achter te laten.

4: Het is nuttig om wat rek- en strekoefeningen te doen in een zeer rustig tempo. Echt noodzakelijk is het niet, maar als het een ritueel wordt, kom je tijdens die oefeningen al in een meditatieve stemming. Probeer je volledig te concentreren op de oefeningen.

5: Om te mediteren hoef je niet in een ingewikkelde yogahouding of kleermakerszit te kunnen zitten. Iedere gemakkelijke houding werkt. Een goede stoel of een matrasje dat je even uitrolt in de ruimte werkt even effectief. Gebruik liever niet je eigen bed. Er is veel kans dat je daar in slaap valt en bovendien is het beter om je slaapplek niet te associŽren met andere zaken.

6: Adem diep en langzaam in en uit en doe je ogen dicht. Let er op dat je buik bij het inademen bol wordt en bij het uitademen plat. Neem een kleine pauze met ademen na iedere uitademing. Concentreer je even volledig op je ademhaling, dan kom je al in een meditatieve stemming. Stel je voor dat je ontspanning inademt en dat je de stress van alle dag uitademt. Doe dat om te beginnen 10 ademhalingen. Als je het een plezierige methode vindt kun je het natuurlijk uitbouwen naar meer. Het is fijn om je ogen daarbij te sluiten, maar het hoeft niet, het werkt ook met open ogen.

7: Ga in gedachten naar je voeten en stel je voor dat ze ontspannen. Waarschijnlijk voel je al dat ze ontspannen op het moment dat je er aan denkt. Ga dan met je gedachten naar je kuiten en zo verder langs alle delen van je lichaam tot aan je hoofd en laat alles geleidelijk ontspannen. Voor sommigen is het plezierig om weer van het hoofd naar de voeten te denken om een soort evenwicht te vinden. Als je het plezierig vindt en je kunt je goed concentreren kun je het een paar keer herhalen.

8: Voel de spanningen en stress uit je lichaam verdwijnen in de aarde. Je lichaam voelt licht en gemakkelijk of misschien juist zwaar en stil.

9: Ga dan nog eens met je aandacht naar je ademhaling. Concentreer je op het ritme. Soms helpt het om de ademhalingen even te tellen. Als je dat een tijdje hebt gedaan richt je aandacht dan nog steeds op je ademhaling, maar tel niet meer. Laat de ademhaling komen en gaan en volg de beweging.

10: Tijdens de meditatie komen er misschien alledaagse gedachten en gevoelens boven. Soms zaken uit het verleden, soms plannen over de toekomst. Probeer ze niet te onderdrukken. Observeer je gedachten alsof ze van iemand anders zijn. Probeer ze te observeren zoals je ook je ademhaling observeerde, zonder emoties of oordelen. Laat je gedachten er zijn.
11: Na een tijdje zul je merken dat je ademhaling rustiger wordt en dat je volledig kalm wordt. Bron: compuserve.com